De Stad

De stad Apeldoorn vormt samen met de omliggende dorpen de gemeente Apeldoorn. Apeldoorn heeft haar bewoners veel te bieden. Er zijn uitstekende voorzieningen, zoals het meest gevarieerde winkelaanbod van Nederland, veel gezellige horecagelegenheden, zeer veel sportfaciliteiten en er wordt veel voor de bewoners georganiseerd.

Daarnaast is Apeldoorn het kloppend hart van de Veluwe en omringd door bos.

Apeldoorn

Het kloppend hart van de Veluwe

Het centrum van Apeldoorn is een mengsel van oud en nieuw. Met aan de ene kant de oude dorpskern met zo’n 580 monumentale objecten en aan de andere kant het gemoderniseerde winkelbestand, waarvan het overdekte winkelcentrum ‘De Oranjerie’ een goed voorbeeld is.

Het voorzieningenniveau van de stad is hoog. Er zijn uitstekende voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Op cultureel gebied kan er genoten worden van verschillende musea en een aantal instellingen op het gebied van de podiumkunsten zoals Schouwburg Orpheus, Podium Gigant, Coda en het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur.

In Apeldoorn worden jaarlijks circa 700 grote en kleine evenementen georganiseerd. Enkele bekende zijn Roots in the Woods, het Drakenbootfestival, het Openlucht Film-festival, Concours d’ Élégance en de Midwinter Marathon. Ook voor kinderen is er in Apeldoorn veel te beleven. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Apenheul en pretpark de Julianatoren.

Apeldoorn is een groene stad. De omgeving is schitterend. De stad ligt midden op de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland, met volop mogelijk-heden om te wandelen, te fietsen of op een andere manier te recreëren.

Op sportief gebied staat de stad zijn mannetje met een breed scala aan sporten bij diverse sportclubs. Er zijn verschillende verenigingen actief die landelijk een hoog niveau halen.

Apeldoorn is prima bereikbaar. De stad ligt direct aan de autowegen A1 en A50 en heeft zo uitstekende verbindingen met de rest van het land. En ook het openbaar vervoer is prima verzorgd. Apeldoorn telt maar liefst 3 NS-stations en er zijn goede busverbindingen, zowel in de stad zelf als met de dorpen in de omgeving.